Takana parin päivän työrupeama, jossa ihan riittävästi ruuhkaa ja huonokuntoisia potilaita - uusi yritys verenpaineiden suhteen rauhallisena aamuna, eiköhän niitäkin tule.

Toissapäivänä pakkasin villasukkien lisäksi uudenlaiset päivystyseväät laukkuuni. Jätin suosikkini lasagnen hakematta kaupasta ja otin mukaan vain ja ainoastaan kotona jo valmiina olleita raaka-aineita ja valmiita ruokia. Loppujen lopuksi itse tehty on aina parempaa. Yliannos valmisruokien suhteen on tullut jo monta vuotta sitten. Taloudellinen tilanne on sallinut ongelmitta ruuan ostamisen valmiina ja työpaikkaravintola mikroaaltouuni on avoinna mihin vuorokauden aikaan tahansa. Se, ettei töissä yksinkertaisesti ehdi syömään korvautuu myöhemmin kertahotkimisena ja nopean energian hakemisella esimerkiksi karkeista.

Ihmettelen tässä itseäni, sillä pakkanen on täynnä ihania marjoja, joista olen aina pitänyt. Nyt ne vain ovat pysyneet pakkasessa luvattoman kauan päätymättä lautaselle. Suosikkini kaurapuuron aion ottaa säännölliseksi kumppaniksi ruokavaliooni, joka täyttää vatsan ja pitää nälän pitkään kurissa. Päälle laittaisin mielelläni sokeria, mutta herkullisempaa ja terveellisempää saan siitä pakastimen aarteilla.

Lähtötilanteeni kartoittaminen jatkui mittanauhan kanssa, joista tärkein on vyötärönympärysmitta, 91 senttiä.

Pahinta tässä on se, että tiedän tasan tarkkaan mitä tulos merkitsee. Viskeraalisen rasvan määrä on reilusti koholla, vaikka olen päärynävartaloinen enkä omena. Mikäli olen joskus raskaana, minulle puhkeaa todennäköisesti diabetes ja verenpaineeni nousevat. Hoidosta huolimatta syntyvä lapsi kasvaa riskiolosuhteissa. Eliniän ennusteeni laskee hurjasti ja samoin odotettavissa olevan elämän laatu. Sydänvaivat ovat yhtä todellinen uhka kuin aivoverenkiertohäiriöt. Vyötärön ympäryksellä on osoitettu olevan selkeä yhteys sydän- ja verisuonitauteihin. Tavoitemitta naisella on alle 80 cm ja miehillä alle 90 cm. Ohjeiden mukaan minun pitäisi hakeutua lääkäriin tämän vuoksi. Minä olen lääkäri, joten tiedän kyllä, mitä pitää tehdä - mutta ohjaaminen on aina helpompaa kuin oman elämän remontointi. Kansankielinen lyhennelmä tutkimustuloksesta löytyy esimerkiksi Ylen sivuilta.

Painoindeksilaskureita verkko on pullollaan, tässä yksi ilman raskasta grafiikkaa sivulla.

 

Päivän speksit: 74 kg, BMI 30,0

Rinnanympärys 103 cm

Vyötärö 91 cm

Lantio 105 cm

Yläreisi 63 cm